Miért kell ceremóniamester egy esküvőre?

Először is: nyugi! Teljesen normális, hogy felteszitek ezt a kérdést. Az esküvő óriási dolog, és az ember ilyenkor szeretne mindent tisztázni a Nagy Nappal kapcsolatban. Hadd világítsam meg Nektek két példával, hogy miért is jön jól egy ceremóniamester az esküvőn.

A ceremóniamesteri, illetve műsorvezetői feladat egy széles körben elterjedt dolog, a műsorvezetés egy szakma, ami nem véletlenül alakult ki. A műsorvezető kapocs a néző/résztvevő és a tartalom/események között, segít eligazodni, tájékozódni, megérteni a történéseket.

Az esti Híradó sem úgy megy, hogy a főcím után elkezdenek sorjázni egymás után a bejátszások, mintha dézsából kiöntötték volna őket. Van egy ember, aki köszönti a nézőket, elmondja, mi várható a következő félórában, az egyes anyagok között összefoglalja a lényeget, és felhívja a figyelmet a fontos részletekre. De az összes többi tévéműsorban is így működik, sőt a világ összes rendezvényén, gálaműsorán, díjátadóján. Hogy csak a legnagyobbat nézzük: az Oscar-díj átadáson sem úgy van, hogy kigyúlnak a fények, aztán hopp, felmegy az első díjazott, majd miután átvette a díjat, ő maga leszól a következő díjazottnak, hogy: hé, Julia, gyere fel, most te következel! Van egy ember, aki köszönti az est elején a nézőket, elmondja a tudnivalókat, fellazítja és fokozza a hangulatot, összeköti a műsorszámokat, és amikor már a várakozás a tetőfokon, felszólítja a színpadra a győzteseket, az est sztárjait.

Az esküvőtökön ti vagytok ezek a sztárok. Nincs annál kiábrándítóbb, mikor a gyönyörűen felöltözött menyasszony szaladgál és próbálja kiabálva összeterelni a vendégeket a közös fotóhoz vagy a vőlegény, ahelyett, hogy vacsorázna és élvezné a saját esküvőjét, hordja asztalról asztalra a vendégkönyvet, etetőszéket próbál szerezni egy gyerekes párnak, és kétségbeesetten próbálja hajkurászni a még kint dohányzókat, hogy végre jöhessen a torta. Mint ahogy nem a pár feladata ismertetni a vendégekkel az est menetrendjét, hangulatot és játékokat csinálni, minden vendég külön problémájával foglalkozni, és 8 órán keresztül folyamatosan egyeztetni a fotóssal, videóssal, zenekarral, és az étteremmel, hogy most akkor mi és hogyan következik. Egy dolguk van: szépen felvonulni, fogadni a gratulációkat, fürdeni a fényben, és élvezni az estét. Mint az Oscar-átadáson a sztároknak. A többihez van a ceremóniamester.

Fel szokott még merülni a gondolat, hogy jó kell valaki, aki hangulatot csinál és irányít, de nem kell ehhez ceremóniamester, jó a Gabesz, ő a társaságban olyan vicceseket szokott mondani.

A haverokkal sajnos, két gond adódik általában: egyrészt a haver a legelejét még csinálja becsülettel, ahogy tudja, de már az első pálesznél rájön, hogy basszus, én vendég is vagyok, hát mulatni akarok, mint a többiek az asztalnál, majd megoldódik minden nélkülem is. És tényleg, miért is várnánk el az egyik legjobb haverunktól, hogy ahelyett, hogy felhőtlenül mulatna a saját barátja esküvőjén, egész este azon stresszeljen, hogy most rajta múlik, hogy hogy érzi magát a násznép, és hogy minden rendben megy-e.

A másik dolog, hogy a jó ceremóniamesternek igazából nem az a fő erénye, hogy vicceseket tud mondani, hanem az, hogy tud irányítani 80-150 embert. Amihez komoly tapasztalat kell. Már az sem mindegy, hogy néhány sör mellett mondok vicceseket három havernak a sarki bárban vagy mikrofonban egy teljes násznép előtt (a Gabeszoknak már néha ez sok szokott lenni), de aki még sosem irányított egy egész násznépet, az nem tudja, hogy az nem úgy van, hogy mondok valamit valamikor valahol, a tömeg szélén, vagy az egyik asztalnál, aztán az úgy lesz. Sajnos, nem lesz úgy. Minden ember, minden vendég egyedi eset, és ahhoz, hogy az este mégis egy mederben haladjon, tudni kell, hogy mit mondok, mit kérek, mire hívom fel a figyelmet, mikor, hogyan, és miért. És akkor még nem is beszéltünk azokról a teljesen evidensen felmerülő helyzetekről, amiket gyakran meg kell oldani egy esküvőn, de egy laikus nem is gondolná, hogy ilyen előfordulhat.

A műsorvezetés, a ceremóniamesterség egy szakma, és jó szívvel biztatlak Benneteket, hogy annak a napnak a felelősségét, amiből csak egy lesz az életetekben, bízzátok rutinos, profi emberre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s